Na dan mučenikov se je odvijala v organizaciji Društva salamarjev Sevnica na dobro znani lokaciji v starem sevniškem trškem jedru že 53. sevniška salamijada, ki jo mnogi imenujejo »mater vseh salamijad«, saj naj bi bila najstarejša v Sloveniji in po mnenju nekaterih celo v Evropi. Sevniška salamijada zadnja leta postaja tudi mednarodna, saj se je vsako leto udeleži tudi manjše število tujih salamarjev – letos so prišli s Hrvaške, s Slovaške, iz Srbije, z Madžarske in Avstrije.

Na tradicionalni prireditvi, ki je tako kot običajno povezoval Slavko Podboj, so razglasili tudi letošnjega najboljšega izdelovalca domače salame. To je postal Silvo Vide iz šentjernejske občine, drugo mesto je osvojil s svojo salamo Milan Daničič iz sevniške občine, tretje mesto jer pripadlo Igorju Grabnarju šentjernejske občine. Med tujimi salamarji je slavil Hrvat Filip Kupres.

Seveda so na tradicionalni prireditvi »mučeniki« izbrali tudi najmlajšega salamarja in »mučenika leta«. Najmlajši salamar je postal 18-letni Jernej Mastnak z Ledine, »mučenik leta« pa je postal Borut Markovšek z Gorenjske. V zabavnem delu programa, pri metu preste, je tudi letos zmagal Drago Imperl iz Brestanice, ki si je z dobrim metom »prislužil« odojka. Prijeten družabni dogodek, na katerega ženske nimajo vstopa, razen če so pripravljene plačati štefan vina za vsako omizje (miz je bilo okoli 100), so popestrili še člani godbe Blanški vinogradniki in hišni ansambel Slepo črevo.

Vir: S. R., posavje.info

Foto: Milan Kozole

(Skupno 180 obiskov, današnjih obiskov 1)